gipsarbejde

-ANSØ Gruppen er dit sikre valg

Lofter og indvendige vægge er ofte udført i gips. Det er der gode grunde til. Gips er et forholdsvis billigt materiale, som skaber en god brandsikring af dit hjem og er nemt både at opføre og fjerne igen.

Et populært alternativ til gips er fermacell-plader. Fermacell-plader er fibergips og består af 80 pct. gips og 20 pct. papirfibre. Fermacell-plader er meget solide. Det kan være vanskeligt at hænge reoler, hylder, knager mv. i almindelige gipsvægge (medmindre de består af flere lag). Fermacell er et nagelfast materiale, som kan holde til det meste. En tommelfingerregel er, at én fermacell-plade kan erstatte to gipsplader. Fermacell- plader er derfor hurtige at sætte op og meget anvendelige.

gipsarbejde

Derfor skal du opføre dine indervægge i gips eller fermacell

I Danmark begyndte vi at opføre indervægge i gips i 1960’erne. Det er vi fortsat med, og i dag opføres næsten alle indervægge i gips eller fermacell på grund af materialernes mange fordele.

Fordele ved at opføre indervægge i gips og fermacell:

– De er forholdsvis lette at sætte op og tage ned igen, hvorved planløsningen i dit hus kan tilpasses husstanden løbende. F.eks. i takt med at børn kommer til og flytter hjemmefra.

– De er ideelle til at skjule elinstallationer, lampespots, højttalere mv.

– De kan som udgangspunkt opføres på alle typer af fundament. F.eks. bjælker, bræddekonstruktioner og beton. En gipsvæg beklædt med to lag gips, uanset om den er opført på en stål- eller trækonstruktion, vil kunne modstå brand i en halv time, svarende til brandklasse EI 30.

De er gode til at lydisolere. Graden af lydisolering afhænger af, hvor mange lag gips eller fermacell der er monteret, om der er fuget med lydfuger, og om væggen er isoleret. En tommelfingerregel er, at:

– En gipsvæg med et lag gips på begge sider, uden isolering imellem, lydisolerer omkring 30 dB.
– En gipsvæg med to lag gips, uden isolering imellem, lydisolerer omkring 36 dB ved et hulrum på 45 mm
– En gipsvæg med to lag gips, uden isolering imellem, lydisolerer omkring 40 dB ved et hulrum på 70 mm eller mere.
– En gipsvæg med to lag gips, og isolering imellem, lydisolerer omkring 40 dB ved et hulrum på 45 mm isolering.
– En gipsvæg med to lag gips, og isolering imellem, lydisolerer omkring 48 dB ved et hulrum på 70 mm isolering.

Gips og fermacell kan dog ikke anvendes til vådrum som f.eks. badeværelser og bryggers. Hertil skal anvendes vådrumsgips, som efterfølgende sikres med en vådrumsmembran.

Hvordan opføres indervægge i gips eller fermacell?

En gipsplade består af gips, som er omsluttet af et tykt lag papir. Siderne er udformet med kanter, som gør det muligt at sætte pladerne helt tæt samt en lille forsænkning, der efterfølgende beklædes med en tynd strimmel glasfibervæv og spartelmasse for at gøre væggen helt plan.
En fermacell-plade består af 80 pct. gips og 20 pct. papirfibre, og er ligesom en gipsplade omsluttet af papir.

Indvendige vægge af gips og fermacell kan opføres på flere måder. De mest typiske er:

– Isolerede gipsvægge, som består af et skelet af stål eller træ, der efterfølgende er isoleret og beklædt med et til to lag gips på begge sider. Ved brug af to lag gips minimeres risikoen for, at der opstår revner mellem pladerne, og væggen bliver mere solid at hænge f.eks. hylder i.

– Ikke-isolerede gipsvægge, der består af et skelet af træ eller stål, beklædt med et lag gips på hver side.

– Gipsvægge til ophængning, der består af et skelet, isolering samt et lag krydsfiner og et lag gipsplade. Brug af krydsfiner medvirker til, at væggen er mere solid at hænge tunge genstande i.

– Indervægge af fermacell opbygges som gipsvægge, dog kun med ét lag plade.

Inden du bygger med gips eller fermacell, skal du huske at…

– Være sikker på, at væggen ikke er bærende, inden du river den ned.
– Være påpasselig med at lave brud på eventuelle el-, vand- eller varmeinstallationer, som kan være ført ind i væggen.
– Anvende specielle skruer og rawlplugs til gipsvægge, hvis du vil hænge tunge hylder, reoler eller skabe op på væggen