Spring til indhold

Gulve

Lad ANSØ guide dig/jer igennem hvordan man evt. kan vælge gulv.

Vi tager jer igennem hele boligens gulve (alle typer) og til sidst ved i forhåbentligt bedre hvilke i skal vælge at tage kontakt til os omkring.

Valg af nyt gulv
Der er mange overvejelser, man bør gøre sig, inden man vælger nyt gulv. Her får du overblik og gode råd, før du/i går i gang med overvejlserne om et nyt gulv. Der er fordele og ulemper ved alle typer gulvbelægning, og du skal bl.a. vælge ud fra de krav, du stiller til rengøring.

Gulvets overflade og farve har stor betydning for, hvordan rummet opfattes, og hvordan lyset reflekteres, derfor er det vigtigt at have en holdning klar til, hvorledes man selv helst, vil opfatte sit gulv.

Gulvmateriale valg?
Der findes en lang række materialer, der er velegnede til gulve, og der kommer hele tiden flere materialer og muligheder til.

Gulvmaterialer deles overordnet op i trægulve, stengulve, gulve med fliser og klinker, fugefrie gulve som terrazzo og beton, elastiske gulvbelægninger som linoleum, vinyl, kork og gummi og endelig tæppebeklædte gulve.

Hvad gør sig gældende, når du/i skal vælge nyt gulv?
Ved nybygning eller tilbygning er du frit stillet i valget af gulvmaterialer, fordi der ikke er særlige forhold at tage hensyn til. Er der derimod tale om en reparation, ombygning eller renovering, skal der tages hensyn til de eksisterende gulve og gulvkonstruktioner, når du skal vælge nyt gulv.

Det enorme udbud af produkter og materialer giver mange valgmuligheder, men det er vigtigt at holde fokus på det, du har brug for, og hvad der er mest velegnet til rummet og funktionen.

Du bør bl.a. overveje følgende:

Hvis du vælger en ikkebærende gulvbelægning er det nødvendigt med et undergulv, altså en sammenhængende flade der understøtter selve gulvbelægningen.

Helt generelt skal undergulv vælges efter hvilken type gulvopbygning, der er tale om, hvilken gulvoverflade gulvet skal ende med at have og om gulvet skal lægges som et svømmende gulv (klik gulv typisk) eller fast gulv. Kravene til underlaget skal være mindst lige så høje som til gulvbelægningen, da man ikke kan stille høje krav til den færdige gulvbelægning, hvis underlaget ikke er i orden.

Det gælder blandt andet at undergulvet skal være helt plant og stabilt, men kravene kan være forskellige efter hvilket gulv der skal lægges – fx skal underlaget være helt stabilt, hvis der skal lægges fliser/klinker, mens et gulvtæppe kræver planhed men er mere elastisk. For at få et gulv med de ønskede egenskaber og den forventede levetid, er det vigtigt at vælge den form for undergulv, som gulvproducenten eller leverandøren anbefaler.

gulv før og efter

Hvilket gulv skal det være ?

Nogle gulvbelægninger kan lægges oven på et eksisterende gulv, der dermed kommer til at fungere som undergulv. Det er oftest elastisk gulvbelægning på enten pladeunderlag eller afretningslag eller lamelbrædder, lamelparketgulve eller laminatgulv.

Hvis du lægger et nyt gulv oven på et eksisterende, skal du sikre dig, at den samlede gulvkonstruktion ikke bliver højere, end at du stadig kan åbne dørene.- eller at dørene kan bære en afskæring i bunden.

Hvis gulvet støbes på stedet, f.eks. beton- og terrazzogulve, skal du være sikker på, at den fugt, der tilføres gulvkonstruktionen ved støbningen, ikke skader undergulvet eller det eksisterende gulv.

Hvis der støbes et tungt gulv, skal du sikre dig, at den underliggende konstruktion kan bære. Hos ANSØ GRUPPEN har vi kontakt til en byggesagkyndig eller ingeniør, som du/i altid er velkommende til at kontakte os for at få til at beregne netop jeres projekt. 

Gulvvarme – hvad gør sig gældende?

De fleste materialer kan anvendes til gulv med gulvvarme. Men du skal sikre dig, at produktgarantien også gælder, hvis gulvet lægges over gulvvarme. Du skal være opmærksom på, at med materialer som træ og vinyl er der begrænsninger for, hvor varm overfladen må blive. Lad ANSØ guide dig såfremt det ikke fremgår af jeres egen undersøgelse når i søger muligheder rundt omkring f.eks. på nettet. 

Hvilke æstetiske overvejelser skal du gøre dig, når du skal vælge nyt gulv?

Gulvets overflade og farve har stor betydning for, hvordan rummet opfattes, og hvordan lyset reflekteres.

Farve- og materialekombinationerne inden for gulvbelægninger er nærmest uendelige, og for gulve gælder nogle af de samme tommelfingerregler som for øvrige overflader.

Hvis du ønsker farver på gulvene, bør du vælge en gulvbelægning, der er forholdsvis let at skifte ud, fx linoleum, vinyl, gummi eller tæppe – eller du kan male gulvet – meget populært på ældre planke gulve i f.eks. københavner lejligheder.

Vælg materialer og farver, der kan klare, at du ændrer andre farver i rummet og fornyer det. Gulvet er en af de allerdyreste overflader at udskifte, dit gulv bør kunne overleve en fornyelse eller to af rummet. Materialer eller farver, der bruges flere steder i boligen, giver en særlig kontinuitet og ro.

Tag udgangspunkt i husets/lejlighedens arkitektur, og vælg materialer og strukturer, der stemmer overens med huset/lejligheden. Du kan også arbejde bevidst med kontraster.

Afvej valg af fliser og klinker i forhold til rummets størrelse. Vil det passe med meget store fliser i dit måske meget lille badeværelse? Lad ANSØ GRUPPEN hjælpe med det æstetiske – evt. kan vi i samarbejde med vores arkitekt give en professionelt praj med på vejen. 

Vælg struktur og mønster i materialet efter, hvor ensartet gulvet skal tage sig ud. Når du i butikken ser en overflade meget tæt på, vil den have en mere tydelig struktur, mens den på gulvfladen måske vil se mere ensartet ud.

Der er andre sansemæssige forhold, der gør sig gældende, eksempelvis de lydmæssige. De hårde overflader som natursten, fliser og klinker, tegl, metal og beton og til dels træ giver en rungende fornemmelse i rummet – både i forhold til trin, tale og almindelig baggrundsstøj. Halvhårde materialer som gummi, linoleum, vinyl og kork er gode til at dæmpe trinlyden. Det er et forhold, der er værd at overveje i store køkken-alrum.

Hvad skal du tænke på, når du vælger gulvoverflade?

Det er vigtigt, at du ikke blot vælger det rigtige gulvmateriale, men også vælger den rigtige overflade.

I rum som bad, køkken, entré og bryggers, hvor der til tider ligger vand, skal du vælge en overflade, der er skridsikker – også når den er våd – men samtidig let at gøre ren. Meget ru overflader har det med at samle snavs og kalkaflejringer og kan være vanskeligere at gøre rene end glatte overflader. Et gulvs skridsikkerhed afhænger også af den daglige rengøring, snavs og sæberester kan gøre gulvene glatte.

Materialernes hårdhed, og hvordan de lægges, har stor betydning for hvordan lyde gengives i rummet (rummets akustik).

Tænk over, hvordan du gør gulvet rent og vedligeholder det inden du vælger det.

Hvor besværlig er rengøring, vedligeholdelse og reparationer?

Et trægulvs overfladebehandling er afgørende for, hvor besværligt det er at gøre gulvet rent. Jo glattere overfladen er, fx lakeret, jo lettere er gulvet at gøre rent.Rådfør jer gerne med os inden i træffer beslutning – vores dygtige gulvslibere er altid klar med en anbefaling. ANSØ GRUPPEN. 

Fordelen ved massive brædder (og til dels lamelgulve med tykt lag af den øverste synlige træsort) er, at de kan afslibes/afhøvles, og overfladebehandles. På den måde kan trægulvet fremstå som nyt. Men vær opmærksom på, at trægulve af lamelbrædder og lamelparketgulve kun kan afhøvles ganske få gange, før du risikerer, at kernen af fx krydsfinér kommer til syne.

Hvis natursten, fliser og klinker har en ru overflade, er de mere skridsikre, men de kan være sværere at gøre rene, end hvis overfladen er poleret. Natursten, fliser og klinker kan repareres ved at udskifte enkelte sten, men det vil ofte være synligt – især ved fugen.

Elastiske gulvmaterialer som vinyl, linoleum og gummi er forholdsvis nemme at rengøre. Vinyl er et plastmateriale, der ikke kan renoveres eller repareres. Linoleum er egentlig et flydende materiale, så revner og småskader udbedrer sig selv, og linoleum kan slibes og behandles.

For at bevare materialernes og overfladens gode egenskaber er det vigtigt at følge produktanvisninger, både hvad angår rengøringsmidler og metode.

Hvilke rum kræver særlige overvejelser angående gulvbelægning?

Bryggers, entré, køkken og andre rum, hvor der er meget slid, og hvor der spildes mest på gulvet, kræver gulvbelægning med en god stærk overflade. Det skal være en overflade, der både er modstandsdygtig over for pletter, slid og vand og rengøring.

Kælder

Gulve i kældre gælder helt særlige forhold, da det er vigtigt, at der ikke sker fugtophobning i konstruktioner. Du skal også være opmærksom på særlige forsikringsforhold omkring brug af organiske materialer i kældre.

Vådrum (baderum)

Ved valg af gulvmaterialer til vådrum er der ikke kun særlige overvejelser, du skal gøre dig, der er også særlige bestemmelser og regler, der gør sig gældende. Rum med afløb i gulvet betegnes som vådrum. Her er der regler for, hvordan gulve gøres vandtætte, hvilke materialer der må anvendes som gulvbelægning, og hvordan de skal lægges. Af den grund er lægning af nye gulve i vådrum normalt ikke gør det selv-arbejde.

ANSØ GRUPPEN håndterer alle former for gulve inden for hjemmet rammer og derfor er vi også behjælpelige med andre gulve end det tømrer & snedkerfaget repræsentere – vi har stor erfaring inden for entreprise og logistik og derfor sammensætter vi på tværs af faggrupperne de rigtige løsninger for vores kunder.

Tøv ikke med at kontakte os for en besigtigelse og et uforpligtende tilbud.

Kontakt os i dag

Vi går meget op i at have en god dialog fra starten og gennem hele projektet. Derfor har vi et digital værktøj hvor vi kan holde styr på processerne.