Gulve

-ANSØ Gruppen er dit sikre valg

Dit gulv er ikke blot et underlag. Materiale, overflade og farve har stor betydning for udtryk, akustik, skridsikkerhed og gulvets holdbarhed samt behov for pleje og rengøring. Vi lægger alle typer af gulve som f.eks. træ, linoleum, vinyl og tæpper. Derudover tilfører vi gulvvarme samt sliber og behandler dine eksisterende gulve.

Derfor skal du reparere eller skifte dit gulv

Gulve bliver slidte med tiden. I nogle tilfælde kan de repareres eller slibes ned. F.eks. hvis der er tale om trægulve. Gamle trægulve er meget smukke og i nogle tilfælde udtryk for utrolig flot håndværk. Det gælder f.eks. et ældre parketgulv. Træ er blandt vores foretrukne materialer, hvorfor vi altid foreslår, at du sliber og behandler dine trægulve fremfor at udskifte dem. Vi har gennem tiden forvandlet de mest slidte og splintrede trægulve til smukke, rene og glatte trægulve.

I andre tilfælde er det nødvendigt at lægge et nyt gulv. Når du skal vælge nyt gulv, er det vigtigt at tage hensyn til husets og rummets konstruktion, underlag og øvrige gulve i boligen.

Opfører du et helt nyt hus, har du mulighed for at vælge netop det gulv, du synes passer bedst til din bolig og de enkelte rum.

Hvilket gulv skal du vælge?

Udvalget af gulve er stort, og det kan synes uoverskueligt at vælge. Nedenfor har vi samlet de mest grundlæggende spørgsmål, som du bør overveje, inden du vælger et nyt gulv. Vi kommer naturligvis gerne på besøg og drøfter spørgsmålene sammen med dig i forhold til fordele og ulemper.

Hvilket rum skal gulvet lægges i?

På badeværelset, i dit køkken, entré og bryggers er det en god idé at vælge et gulv, som tåler vand og er skridsikkert samt let at gøre rent. Ru overflader som ubehandlet træ samler mere snavs end glatte overflader som fliser.

– Husk, at der gælder særlige forhold for gulve i kældre med henblik på at undgå ophobning af fugt i konstruktioner. Bemærk også, at nogle forsikringsselskaber ikke dækker organiske materialer.
– Husk, at der gælder særlige bestemmelser for gulve i vådrum. Bl.a. vedrørende udførelse og sikring af vandtæthed samt materialer.
– Er rummet eller boligen omfattet af øvrige juridiske bindinger? F.eks. brandsikring eller fredning?

Hvilket materiale skal du vælge?

Det er altid en god idé at vælge gulv med afsæt i rummets funktion, udtryk, ønskede stemning og øvrige gulve i boligen for at skabe sammenhæng.

Gulvets materiale er også af betydning for vedligeholdelse og rengøring. For alle materialer gælder det, at en glat overflade er lettere at rengøre. Desuden gælder følgende for de enkelte materialer:

– Massive træbrædder har en lang holdbarhed, fordi de kan slibes og behandles flere gange.
– Natursten, fliser og klinker med en ru overflade er skridsikre, men kan være svære at rengøre.
– Natursten, fliser og klinker kan repareres enkeltvis, dog vil dette ofte være tydeligt, særligt ved fugen.
– Elastiske gulvmaterialer som vinyl, linoleum og gummi er forholdsvis nemme at rengøre. Linoleum er et organisk materiale, som udbedrer revner og småskader selv, mens gummi skal slibes og behandles. Vinyl kan ikke renoveres eller repareres.
– Tæpper er behagelige og skaber en hyggelig stemning i boligen, men kan være svære at rengøre.

Skal der være gulvvarme i dit gulv?

– 80 pct. af alle danskere, som får lagt nyt gulv, vælger at etablere gulvvarme samtidig. Gulvvarme giver en behagelig varme, som er nem at justere og gør det muligt for dig at komme af med grimme radiatorer, som ofte kan være vanskelige at møblere omkring.

– De fleste materialer kan anvendes til gulve med gulvvarme. Dog tåler materialer som vinyl og træ ikke samme varme som andre materialer. Husk også, at produktgarantien kun gælder, hvis gulvvarmen bliver installeret af en professionel.

– Gulvvarme kan ikke etableres uden et godt samarbejde med VVS og elektriker. Vi har samarbejdet med samtlige faggrupper inden for håndværksbranchen og er kendt for at være dygtige til at samarbejde.

Har du andre unikke krav til dit nye gulv?

– Skal dit nye gulv leve op til specifikke krav til miljø eller indeklima?
– Skal dit nye gulv afhjælpe udfordringer med akustik i rummet?
– Har du ønsker eller krav til skridsikkerhed?

Hvad må dit nye gulv koste?

Prisen på gulve varierer afhængigt af materiale og opbygning.

Hvilken betydning har dit undergulv?

– Et undergulv er fundamentet under dit gulv, som sikrer, at dit nye gulv er stabilt og plant. Lægger du et nyt gulv på et forkert undergulv, kan du ikke være sikker på, at gulvet bliver stabilt og plant samt bevarer dets udseende, farve og holdbarhed.

– Derfor er valg af gulv betinget af det eksisterende undergulv eller mulighederne for at opføre et nyt undergulv. Det kan være svært selv at overskue og tage stilling til gulv og undergulv samt mulighederne for at opføre et nyt undergulv i forbindelse med et nyt gulv.

– Vi har gennem tiden repareret og lagt mange gulve og har derfor stor erfaring med at vejlede dig i at vælge det rigtige gulv til din bolig.

Valg af materiale til dit gulv og undergulv

Mulighederne er mange, når du skal vælge materiale til dit gulv. Følgende materialer er de mest anvendte og kan opføres på de nævnte undergulve:

– Trægulve bærer sig selv og lægges direkte på strøer eller bjælker.
– Svømmende gulve som parket og lamelbrædder opføres med et elastisk mellemlag mellem undergulv og gulv.
– Fliser, klinker og mosaik opføres bedst på et underlag af beton, men kan også opføres på et undergulv af træ, hvilket dog stiller specielle krav til metode.
– Fugefrie gulve som terrazzo og beton lægges på et plant og stabilt undergulv – oftest af beton.
– Limede og sømmede gulve af parket, linoleum, vinyl, kork og gummi samt tæppebelægning lægges som limede eller sømmede gulve på et plant undergulv.

Nogle gulve kan lægges på det eksisterende gulv, hvorved dette anvendes som undergulv. Det gælder typisk for elastisk gulvbelægning som lamelbrædder, lamelparketgulve eller laminatgulv.

Vælger du at anvende det eksisterende gulv som undergulv, skal du sikre dig, at den samlede gulvkonstruktion ikke bliver så høj, at dørene ikke kan åbne og lukke.

Skal dit nye gulv støbes på stedet som f.eks. er tilfældet med beton- og terrazzogulve, er det vigtigt, at den tilførte fugt under støbning ikke skader undergulvet eller det nye gulv samt, at den underliggende konstruktion kan bære det nye gulv. Det er vores erfaring, at netop denne type gulve bedst udføres af en professionel.

Ved valg af gulv, skal du huske at…

– Tage udgangspunkt i boligens arkitektur og vælge materialer herefter, medmindre du arbejder bevidst med kontraster.
– Vælger du farvede gulve, bør du vælge en gulvbelægning, som er forholdsvis let at udskifte. F.eks. linoleum, vinyl, gummi eller tæppe.
– Vælger du fliser eller klinker, bør du altid tage hensyn til rummets størrelse.
– Vælger du gulve med struktur eller mønster, bør du have in mente, at dette ofte tager sig anderledes ud på store flader.
– Være opmærksom på, at hårde overflader som natursten, fliser og klinker, tegl, metal og beton og til dels træ giver en rungende akustik, mens halvhårde materialer som gummi, linoleum, vinyl og kork dæmper lyde.