Tilbygning og Nybyg

Byg til eller byg nyt

Det hus I købte som unge, da børnene var små, passer måske ikke til to seniorer med selvstændige og pladskrævende interesser samt behov for kørestolsvenligt underlag og brede dørpartier. Fremfor at flytte væk fra jeres hjem og alle minderne kan en tilbygning, nybygning eller ombygning være netop det, som gør det muligt for jer at blive i jeres bolig.

Derfor skal du bygge til eller om

Dine behov og prioriteter ændrer sig i takt med, at børnene bliver større og får behov for frihed og plads. Måske flytter de endda hjemmefra og efterlader tomme rum i din bolig. Rum, som kan udnyttes til at skabe en ny planløsning, hvor fritidsinteresser får lov til at fylde mere.

Det kan være tilbygningen af et kontor, et atelier, en havestue eller et stort badeværelse, som tilfører din hverdag lidt luksus. Senere kan det være ønsket om at gøre din bolig seniorvenlig, så du kan blive i dit hjem længst muligt.

En tilbygning kan være alt fra et mindre rum til en stor overetage. En tilbygning kan opføres i træ, mursten eller glas afhængigt af dine behov og ønsker. Er du i tvivl om, hvilken type tilbygning du vil få størst glæde af, er du velkommen til at kontakte os.

Muligheder for at bygge til eller bygge nyt

Vi har bygget adskillige til- og nybygninger gennem årene og kan se, at der er et mønster i, hvilke løsninger vores kunder efterspørger i forhold til deres situation og hustype. Nedenfor har vi samlet de hyppigste former for til- og ombygning, som du er velkommen til at lade dig inspirere af.

Større ombygning

Beliggenhed er i mange tilfælde mere afgørende for vores valg af hus end størrelse, planløsning og udseende. Dette skyldes primært, at beliggenheden er det eneste, som ikke er muligt at ændre. Følgende ombygninger er blandt de mest efterspurgte:

– Typehuse fra perioden 1960- 1980 er bl.a. kendetegnet ved, at de ikke er bygget på eller til den konkrete grund, hvorfor der meget sjældent er taget hensyn til lysindfald og udsyn. For relativt små midler kan dette ændres ved f.eks. at sætte nye vinduer, ovenlys og døre i samt åbne til kip.

– Fra 1960’erne blev det populært at opføre en udestue. Denne blev ofte opført som en mindre køn ”klods” udenpå huset, som i mange tilfælde tog lys fra det eksisterende hus og kun kunne anvendes i få måneder om året, fordi den ikke var isoleret og opvarmet. Et alternativ til denne er en lys, isoleret og opvarmet udestue opført i f.eks. glas og med store skydedøre, så du får en fornemmelse af at være tæt på naturen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Stort køkken – lille stue

Siden 1990’erne har det store samtalekøkken været populært, da det giver mulighed for fællesskab og samvær omkring flere aktiviteter på én gang. Paradoksalt nok oplever vi ofte, at vores kunder, mens børnene er små, bygger samtalekøkkener på bekostning af den store opholdsstue. Når børnene bliver større og fylder mere, og overskuddet til at holde middagsselskaber og fester kommer igen, så mangler den stor spisestue og opholdsstue. I sådanne tilfælde er en tilbygning en god løsning.

Eget spa-område

Det store badeværelse med mulighed for afslapning og velvære er et ønske for mange i en tid, hvor vi konstant bliver bombarderet med indtryk. For at badeværelset bliver et opholdsrum, er det væsentligt at arbejde med opdeling af funktioner, ganglinjer og vådzoner samt materialer, der kan understøtte den rigtige stemning.

Børneværelse

Mange børn har i dag deres eget værelse. Ældre huse er ofte ikke opført med nok børneværelser til den moderne familie, hvorfor løsningen kan være at dele et stort værelse i to, inddrage tagetagen eller opføre en tilbygning.

Mindre børn har ofte behov for et værelse tæt på mor og far, mens større børn har brug for plads, opbevaring, privatliv og måske egen indgang samt adgang til toilet- og badeværelse. Det kræver en fleksibel planløsning, som løbende kan tilpasses familiens behov – også når børnene flytter hjemmefra. Der er forskellige muligheder for at bygge fleksibelt, som vi gerne hjælper dig med at blive klogere på.

Hvad er en pæn tilbygning?

En pæn tilbygning skal passe til dit hus. Enten ved at ligne dit eksisterende hus i valg af materialer, farver og konstruktion eller ved at adskille sig markant fra disse.

Du kan f.eks. arbejde med:

Proportionerne på din tilbygning kontra den eksisterende bygning.

– Valg af materialer. F.eks. har vi gode erfaringer med at lægge et tag af zink på en tilbygning, hvis der er tegltag på det eksisterende hus.

– At skabe harmoni ved at vælge nogle elementer, som går igen fra det eksisterende hus og din tilbygning. F.eks. format og udseende på dine vinduer.

– Skygge og dybde. Hvis du f.eks. arbejder i træ, kan du lade en søjle eller en bærende konstruktion træde lidt frem, så du får skabt reliefdybde.

– Lys. Det er vigtigt, at din tilbygning ikke gør det eksisterende hus mørkt. Det kan du undgå ved at gennembryde vægge, eller ved at etablere lysbånd eller vinduer.

Inden du bygger, skal du huske at…

– Overveje, hvad tilbygningen skal tilføre huset. Mangler du et ekstra rum? Ønsker du en anden fornemmelse af plads og rummelighed? Skal din tilbygning afhjælpe et akut behov, eller er der tale om et æstetisk byggeprojekt? Det kan være en god idé at få professionel rådgivning, inden du bygger, så din tilbygning understøtter dine nuværende og fremtidige behov samt husets muligheder og udtryk.

– En tilbygning bliver ofte til en ombygning, fordi de tilstødende rum skal tilpasses din tilbygning. Ofte vil de tilstødende lofter og vægge synes gullige eller misfarvede i kontrast til de nymalede lofter og vægge i din tilbygning, ligesom det kan være nødvendigt at lægge nyt gulv, hvis tilbygningen f.eks. er i forlængelse af et rum. Sådanne overvejelser er fornuftige at gøre, inden du bygger, da det alt andet lige er lettest, hurtigst og billigst at gøre det hele på en gang.

– En tilbygning er ikke gratis, og derfor er det vigtigt, at du sikrer dig, at din tilbygning øger værdien af din bolig ved f.eks. at skabe sammenhæng og adgang til det eksisterende hus samt sørger for, at tilbygningen ikke skygger for eller skæmmer det eksisterende hus.